Peel Engineering Company е единственият значителен автомобилен производител от остров Ман, който се намира между Англия и Ирландия. По стечение на обстоятелствата се оказва, че най-известният продукт на компанията, е и най-малкият сериен автомобил в света. Запознайте се с Peel P50, ако не го познавате вече, разбира се.

Животът на тази кола започва като проект за проучване на минималните размери, които един напълно функциониращ автомобил може да има. Първоначално проектът е просто една кутия от фибростъкло, монтирана върху три колела, която била представена по време на изложението за велосипеди и мотоциклети в Ърл Корт през 1962-а. Интересът, който прототипът привлякъл към себе си обаче, накарал пичовете от Peel да се замислят дали не е редно да продължат с разработките и да превърнат концепцията в движещ се автомобил.

am16_r131_005_1

И така се родил най-малкият автомобил в света – Peel P50. Той има купе от една част, изработена от фибростъкло, а в интериора му откриваме само една седалка. На практика, отваряш вратата, обличаш си колата и потегляш към хоризонта. Колелата са три (две отпред и едно отзад) и приличат на тези, с които са оборудвани големите детски камиончета.

Като стана въпрос за размери, обърнете внимание на техническите спецификации. Peel P50 разполага с 49-кубиков двутактов двигател с един цилиндър и мощност от 4.5 к.с. Той е производство на Zweirad-Union и е комбиниран с 3-скоростна механична трансмисия. Окачването е с амортисьори и пружини отпред и отзад, а трите колела са оборудвани с барабанни спирачки с жило! Междуосието е умопомрачителните 127 см.

P50 е скандално семпъл и минималистичен като конструкция. Създателите му стигат още по-далеч, определяйки го като „почти по-евтин от ходенето пеша“. Заради миниатюрните си размери – горе-долу сравними с тези на малък хладилник – Peel P50 може да мине през места, за които пълноразмерните машини могат само да мечтаят.

am16_r131_001_1

Няма кой да го бие и на разход, тъй като дребосъкът от Ман харчи едва 2.8 л/100 км. За да е максимално компактен и лек, Peel P50 няма дори задна скорост. Но пък има дръжка, за която го хващаш, вдигаш го като куфар и го наместваш, влачиш и разхождаш в парка, ако искаш.

am16_r131_002_1

Само 47 такива коли са произведени, като днес е известно, че 26 от тях са оцелели. Този на снимките е произведен през 1964 г. и е в напълно оригинален вид. Бил е част от експозицията на Bruce Weiner Microcar Museum в Мадисън, Джорджия. Почитан като един от най-големите експерти по микроавтомобили в света, Уейнър поръчал на своя екип да реставрира червения Peel до съвършенство. Днес колата все още е във великолепно състояние с едва забележим дефект на десния калник.

Всички хромирани части са били щателно обновени, а белите лайсни на броните са в оригиналното си състояние и показват само дребни следи от стареене. Интериорът е изчистен, воланът е обновен, а горивната система наскоро е била ревизирана, казват още от музея.

Със сигурност това е един от най-запазените Peel P50, които са оцелели до наши дни. Колата е била щателно реставрирана и предстои да бъде продадена на търг, организиран от RM Sotheby’s, който ще се проведе на 12 март.

Бонус клип от Top Gear: