ААвтомобилната колекция на музея Maranello Rosso, разположен в Сан Марино, не е известна само с Ferrari-тата си. На същото място се намира и най-значимата колекция от коли на Abarth в света. 10 от тях предстои да бъдат продадени от аукционна къща Bonhams.

Точно както Мона Лиза не е единственото нещо, което можеш да видиш в Лувъра, Maranello Rosso предлага много повече от някакво си Ferrari 250 GTO. Като допълнение към фамозната си сбирка от класически модели на Ferrari, музеят се слави и с най-добрия асортимент от коли на Abarth, който някога можеш да видиш.

Музеят е основан от Фабрицио Виолати, който самият осигурява голяма част от колите през 60-те, 70-те и 80-те. След смъртта му през 2010 г. 10 от великите Abarth-и останаха без закрилник и от управата очевидно са взели решение да ги продадат. Това ще се случи на 13 септември.

Колите обхващат период от две десетилетия автомобилна история и включват едни от най-качествените разработки със скорпион на предния Колите обхващат период от две десетилетия автомобилна история и включват едни от най-качествените разработки със скорпион на предния капак, отразявайки златните години на италианската компания.капак, отразявайки златните години на италианската компания. Сред колите, които ще минат под чукчето, е и състезателният прототип 1969 Abarth 1300 Sport Spider Quattro Fari, за който организаторите твърдят, че е един от най-желаните Abarth-и в историята. Очаква се същият да бъде продаден за сума от порядъка на 180 000 – 250 000 паунда.

Други две машини също изпъкват от тълпата, ако тази сбирка от чистокръвни италиански секс бомби, може да бъде наречена тълпа. Едната е Abarth 1000 Bialbero Record Monza, която е произведена през 1959 г., а купето е дело на Zagato. Това е един от най-успешните GT коли на Карло Абарт.


Безусловният ни личен фаворит обаче е 1967 Abarth 1300OT Periscopica Coupe. И нищо да не разбираш от автомобили веднага ще го познаеш по “перископа” на покрива. На пръв поглед специалният въздуховод охлажда двигателя, но не. Всъщност вкарва свеж въздух в прословутото с жегата си купе. Очаква се да събере между 180 000 и 220 000 паунда.