Германците ни черпят с лимитирана серия автомобили, оборудвани с най-мощния V8 двигател на компанията до момента

 

Alpina вече има доста впечатляващи автомобили в портфолиото си, но Edition 50 моделите й са на път да разбият на пух и прах историята. Това е серия от скандални седани и комбита, които развиват максимална скорост от близо 330 км/ч, поставяйки M-моделите в на баварците в малкия си джоб.

 

Alpina  е Ruf  на BMW-тата. Компанията има скромен опит от половин век в модифицирането на BMW-та, а сега чества рождения си ден със скандални седани и комбита, базирани на B5 и B6 Bi-Turbo. Колите разполагат с оптимизиран V8 двигател, генериращ 600 к.с. и 800 Нм, което ги превръща в най-мощните модели с емблемата на Alpina.

 

4.4-литровият двигател използва две турбини на Alpina, които са разположени в нишата, образувана от двата реда цилиндри, точно както при новия V8 двигател на AMG.  Работното налягане на компресорите достига 1.2 бара, а двигателят има всмукателен колектор с по-къси рънъри, по-голям интеркулер, два по-малки водни охладителя, голям маслен охладител и горивна помпа с по-голям от стандартния дебит. Буталата са олекотени, а изпускателната система Akrapovic е изработена от титан и е с цели 16 кг по-лека от стандартната стоманена генерация на B5.

 

Колата стъпва върху 20-инчови джанти от кован алуминий, като комплектът е с 15 кг по-лек от стандартните. За да постигнат този резултат, инженерите е трябвало да изрежат малки прорези във всяка спица! Предните са с широчина 9 инча, а задните са 10-ки.

 

Колкото до интериора, там властва черната кожа, жълтите шевове и декоративните ромбчета. Някои от детайлите са изпълнени в черен лак, а в интериора не липсват и надписи EDITION 50 и дори автограф от основателя на Alpina Буркард Бовензипен.

 

Има и още едно лого със стилизиран надпис “1965 – 2015”, което може да бъде открито на облегалките, стелките и ключа. Освен това, всяка от колите ще има специален плакет с индивидуалния си номер.

 

Колите от серията ще се предлагат в Alpina Green и Alpina Blue цветове, а за по-претенциозните BMW Individual са приготвили специална разцветка Edition 50 Sepia.