Едно дърво е довело до създаването на това красиво 375 ММ Scaglietti Coupe от 1954 г.

Където е текло, пак ще тече. Сигурно това си казва това невероятно Ferrari 375 ММ Scaglietti Coupe от 1954 г., от което в света се намират…точно николко. Само едно е, уникално и неповторимо. През годините тази впечатляваща кола е печелила множество награди, а през тази година дори спечели изложението за класически автомобили в Пебъл Бийч, Калифорния.

Това е първият пътнически автомобил на Ferrari. Можеш да го познаеш и по номера на шасито 0402АМ. От излизането си от работилницата на Ferrari колата е била доста променена. Тя е попаднала директно в ръцете на режисьора Роберто Роселини, за чиято колекция от класически автомобили все още се носят митове.

Купето е проектирано от Pininfarina, но за жалост Роселини катастрофирал в дърво и ламаринената скулптура била съсипана. Колата била върната във фабриката на Ferrari, за да я поправят, след което била изпратена в гаража на Scaglietti.

По това време Роселини сметнал за удачно да превърне бегачката с V12 двигател и 330 к.с. в класен пътнически автомобил. Scaglietti се заловили за работа и за малко повече от една година успели да създадат уникално алуминиево купе. Според слуховете дори Енцо Ферари бил впечатлен от резултата.

През 1995 г. колата е била купена от бившия президент на Microsoft – Джон Шърли.

https://www.youtube.com/watch?v=93ZLHTt8NI8