Осъзнаваме, че хората, положили основите на автомобилната индустрия, са обикновени същества като нас. Вярваме, че те също са ходили до тоалетната, псували са, някои дори са биели децата си. Но когато извадиш от историята някои техни реплики, наистина започваш да се чудиш, тези хора с всичкия си ли са били или просто са уловени в миг на душевна слабост? Изровихме десетте най-глупави фрази, изречени от разни гурута като Каръл Шелби, Еторе Бугати и компания. Трябва да подчертаем, че по-младите от тях са работили в условия на сериозни маркетингови войни и са били принудени да изричат глупости против волята си, но все пак…

10. Каръл Шелби – “Просто го вкарай!”

 

Лудият дядка казва паметната реплика в рекламен клип на някаква добавка за двигатели. От онези, които подобрявали динамиката, защитавали двигателя и намалявали разхода. Изречението е сметнато за особено оригинално от рекламната компания, измислила клипа, но от устата на уважаван автомобилен човек, който по това време трудно стои прав пред камера заради напредналата си възраст, звучи меко казано комично. Шелби не е виновен, затова го слагаме на десето място.

9. Еторе Бугати – “Правя колите си да вървят, не да спират!”

Бугати казва това, след като някой му прави забележка, че барабанните спирачки с жило на неговите коли не струват. Ясно е, че тогава животът на пътниците и пилотите не се е смятал за нещо ценно, защото всички са се надпреварвали да правят по бързи и по-красиви коли, но все пак доста цинично. Напомня ни на изказвания на Колин Чапман и Енцо Ферари, за които ще стане въпрос по-долу.

8. Дан Акерсън – “Не си падам по колите.”

Добре. Наистина. Този човек тъп ли е или на тъп се прави. Бившият главен изпълнителен директор на автомобилен гигант като General Motors да каже, че не си пада по колите. И той е човек, но поне да не признава публично, че колите не го интересуват. Журналисти и автомобилна общественост останаха в потрес след това признание. За щастие той вече не е начело на General Motors, който в момента се ръководи от…жена.

7. Люис Хамилтън – “Защото съм черен…”

 

Цялата тази циклично разрастваща се патаклама около расите е изключително досадна. Да, има хора, които живеят няколко века назад и продължават да делят хората на черни, жълти, бели и тн. Но когато един чернокож започне да оправдава грешките си с това, че е черен, вече ни идва в повече. Дори когато е казано под формата на шега. Сигурно и на него му е дошло в повече като го е казал, защото всички помним едно състезание в Испания, когато на трибуните имаше едни фенове на Алонсо, боядисани като маймуни и с надпис “Hamilton’s family” на тениските. Прощаваме му най-великодушно.

6. Йохан де Нишен – “Електромобилите са за хората от интелектуалния елит, които искат да покажат колко светли души носят.”

Ох! Преди да стане изпълнителен директор на Infiniti, Йохан де Нишен беше президент на американския клон на Audi. Точно по това време той изрича тази глупост, за която нямаме коментар.

5. Дани Бахар – “Не става въпрос само за колите, а за цялостна реформа на компанията.”

Да започнем с нещо лесно. Когато става въпрос за Lotus, колите са всичко. Същият човек, който за щастие бе уволнен от Lotus, бе казал, че “значението на лекотата в колите е силно преувеличено.” Как можеш да кажеш подобно нещо, когато си шеф на компания, чийто идеолог навремето каза, че да създаваш успешни спортни коли е лесно – просто опростяваш и олекотяваш.

4. Eнцо Ферари – “Аеродинамиката е за тези, които не могат да правят двигатели.”

Кои сме ние да се бъркаме в изказванията на Еторе Бугати и Енцо Ферари. Ако се замислиш, и двете реплики звучат тъпо, но от наша гледна точка. Тогава човечеството не е знаело много за аеродинамиката и е било лесно да се изтъкнеш, като кажеш някаква такава глупост. Плюс това Ферари е бил леко надменен човек. Всички знаем историята за него и Феручио Ламборгини, който бива изгонен от офиса на Ферари, защото е “просто един производител на трактори.”

3. Джим Фарли – “GM да го д*xа!”

Принципно уважаваме безпардонни лоши момчета, които наричат нещата с истинските им имена, но когато си вицепрезидент на маркетинга на Ford, е меко казано незряло да изречеш такава тъпотия. То пък тогава GM се ръководи от човек, който не си пада по колите, така че ситуацията тотално е била забавна.

2. Бърни Екълстоун – “Знаете ли, преди време имах една брилянтна идея, че всички жени трябва да са облечени целите в бяло, точно както останалите уреди в кухнята.”

Екълстоун е висшата лига. През годините този човек роди такива бисери, които са ни карали да се заливаме от смях. Неговият приближен – Макс Мозли, пък бе хванат в садо мазо сцена с дами, преоблечени в нацистки униформи. Въобще палав отбор. Но да приравниш жените с кухненските уреди, дано не звучим твърде претенциозно, но ни идва малко отвъд.

1. Хенри Форд – “Евреите са…”

Човекът, който променя света с изобретяването на конвейера, води седем годишна кампания срещу евреите. Смятал ги е за “проблем на обществото” и е поощрявал публикуването на антисемитски текстове в издавания от него вестник.