Tози Apline GTA V6 Turbo Le Mans е попаднал в ръцете на германска тунинг компания

Този път ще ти разкажем за един позабравен французин със славно име. Alpine GTA V6 Turbo е рядък автомобил и без това, а неговата весия, наречена Le Mans, е произведена в серия от едва 325 автомобила. Има и още нещо. Колата на снимките е попаднала съвсем случайно в гаража на германските тунери Axel Ress Motorsport, които са я подобрили значително. Как да я наречем? Уникална.

Младежите са взели коляновия вал, биелите, цилиндровите глави и горивната система от Alpine A610. Работният обем на двигателя е увеличен до 2848 куб. см, а около него е монтирана турбина Garrett T3, работеща в комплект с голям интеркулер и маркучи Samco.

На дино стенд ретро красавицата е успяла да докаже съществуването на 300 к.с. и близо 500 Нм максимален въртящ момент.

Окачването използва по два носача на колело, пружини Ress и амортисьори Koni. Освен това германците са поработили и върху пространственото шаси, което е било усилено и оборудвано с нови стабилизиращи щанги. Спирачките използват 305 мм дискове AP и 6-бутални алуминиеви апарати Ress отпред и 300 мм Tarox дискове и предните спирачни апарати на Citroen XM отзад.

Джантите са доста редки трикомпонентни с размер 8 х 16 инча отпред и 10 х 17 инча отзад.

Ress Motorsport са известни в обществото, почитащо Alpine, като едни от най-добрите в бранша. Експертизата им обаче не струва никак малко. Доработките по тази кола струват 20 000 евро.

Не е изключено в скоро време тя да се появи на някой от търговете. Произведена е през 1992 г. и за целия си живот е навъртяла 73 000 км.