От Ferrari ще произведат само 499 бройки от новото 458 Speciale Aperta 

След появата на няколко неофициални снимки, Ferrari представи нов лимитиран модел. Той се казва 458 Speciale A (от Aperta) и се превръща в най-мощния кабриолет в историята на компанията. 

От новата машина ще бъдат произведени само 499 бройки, като всички те ще бъдат оборудвани с твърд сгъваем покрив, който се отваря или затваря за 14 секунди. Благодарение на алуминиевата си конструкция, сгъваемият покрив добавя едва 50 кг към теглото на 458 Speciale Coupe, което означава, че кабриото тежи 1340 кг.

Двигателят е 4.5-литрова V8 атмосферка с 605 к.с. при 9000 об/мин и 540 Нм при 6000 об/мин. Ускорението до 100 км/ч е същото като при версията Coupe, а от 0 до 200 км/ч кабриото ускорява за 9.5 секунди (с 4 десети от секундата по-бавно).

От Ferrari не казват нищо за максималната скорост, но предварителните очаквания са тя бъде малко по-ниска от 325-те км/ч на стандартното Speciale.

Ferrari твърдят, че това е и най-ефективният в аеродинамично отношение кабриолет на компанията.

 

Освен всичко друго, от Ferrari твърдят, че това е и най-ефективният в аеродинамично отношение кабриолет на компанията.

Демонстрационният автомобил, който ще бъде показан на 2 октомври в Париж, е покрит с трислойна жълта боя, украсена с централна racing stripe декорация. Красавицата стъпва върху джанти от кован алуминий Grigio Corsa, а интериорът е украсен със син карбон по таблото и корите на вратите. Седалките са тапицирани с Alcantara и специални шевове.