Често се случва колите да не са толкова добри на живо, колкото на снимките. И обратното, да са доста по-готини при реален контакт, отколкото като дигитални изображения. В случая, Volvo S90 и V90 изглеждат еднакво приятно. Особено V-то.

Сравнително кратък, но достатъчен, поне засега. Така мога да опиша първия си жив контакт с новите топ Volvo коли, за които бях подгрят първо от фирмените снимки, а и до известна степен от XC90, който бе предвестник на този нов свеж, леко хладен, приятен сканди дух. Интериорните сходства с SUV-то са особено отчетливи, също „Чукът на Тор“ фаровете и други елементи, логично.

Истината е, че Volvo заслужава не едно голямо „браво“ за дизайна и маркетнинг работите около на S90 и V90, защото успява да предизвика усещане за нещо специално, без видими усилия. Колите просто го създават. Особено V90. Дали заради историческите комбита на шведите, заради традицията или просто защото са успели, колата не изглежда като комбинизирана версия на S90, а като самостоятелно красива единица.

V90 едновременно загатва за кубизма на 200-тиците от средата на 70-те, с острите си линии, и едновременно е модерно колкото си иска. Въпреки, че е доста трудно да припознаете едно 245 DL във V90 например. Това е Volvo. Колата е скандинавска витрина на това, което може Volvo в момента. Остри линии, които имат сериозни шансове да порежат немците. Или, за да бъде по-реалистично, поне да ги одраскат болезнено. Merc, BMW и Audi (марка, при която комби културата е стабилна традиция) ще останат отгоре, но шведите направиха огромен скок с тези два модела.

Volvo V90 and S90

И, също помним времената в които Audi беше чист VW с четири кръга (Audi 50, а сега прави RS 6 Avant, едно от най-бруталните семейни комбита, и далеч не само. Volvo? Силно вдигане на ъгъла в посока нагоре, с адекватна техническа и маркетинг опора, за да бъде прицелването успешно. Polestar тепърва ще се изкаже по въпроса с агресивната практичност, с нюансите на 850 WTCC. Всъщност, Polestar Volvo V90 няма да има нищо общо със състезателната 850-ка, освен че ще бъде също толкова готина.

Ако сте в столицата, може да видите двете коли на мястото на мавзолея, до събота 23.04, хвърлете едно око на галерията от представянето, а за десерт може да проверите теста на Volvo XC90, направен от Анастас Матеев.

 

 

за автора

Ако работата не ти носи удовлетворение, значи си нещастен. Защото по-голямата част от живота ти отива именно в нея. Именно затова продължавам да работя това, което работя. Защото ме прави щастлив. Make life a ride.