Бонд винаги се измъква. Може да е физически и психически немощен, алкохолизиран и преследван от демони, но винаги ще изглежда добре и ще намери изход от подводница, от недостъпен замък в Алпите, от пещера, от ледена пещера… Ще успее да подкара всяка кола и всяка жена. Способен е  на всичко. 

 

Историята се повтаря и в колите, които използва. Те ще предложат точното решение в точния момент. За наше щастие „лошите“ също карат готини коли. Някои дори са по-готини от тези в главна роля. Да си спомним за отровно зеления Jaguar XKR  от Die Another Day. Спряхме се на 7, които заслужават повече внимание, отколкото злодея зад волана.

Jeep CJ-7 – License to Kill

jamesbondbaddies_1976jeepcj7_art

Малко след като нарко босът Франц Санчез приготвя обяд на голямата си бяла акула с агент на ФБР, изпраща наемни убийци след Бонд. Един от тях е Перез, който се настанява зад волана на бял Jeep CJ-7. Обичайният мачо автомобил за плажа идва без врати, колани, покрив и не сме изненадани от предстоящите сцени.

1937 Rolls-Royce Phantom III – Goldfinger

jamesbondbaddies_1937rollsroycephantomiii_art

Goldfinger се занимава с контрабанда на злато. Какъв по-удобен автомобил от Rolls-Royce. Той е просторен, има чекмеджета вместо джобове за вещи във вратите, а зад жълтия цвят се крие жълто злато. Никой не би се досетил. „There is always money in the 1937 Rolls-Royce Phantom III“.

Mercedes 600 – Diamonds Are Forever

Aфриканските диктатори Пол Пот и Иди Амин са малка част от гордите собственици на Mercedes 600. Урокът е ясен. Ако видите 600, бягайте.

Jaguar XKR – Zao – Die Another Day

Не бихте се сетили да използвате кабриолет за преследване по заледено езеро. Зао не се притеснява от този факт, слага си готините цайси и бронебойната картечница. Жалко, че първо се озовава в ледена вода под хиляди тонове лед, а след това бива прободен от гигантски леден полилей. Студено.

 

Cadillac Fleetwood 60 Special Brougham – Live and Let Die

Осмият филм от поредицата бива силно повлиян от филмовото течение Blaxploitation и взаимства доста елементи от „черните улични филми“. Във времето, когато Corvette струва по-малко от  4 000 долара, Fleetwood 60 Special Brougham е два пъти по-скъп. PIMP.

1964 Lincoln Continental – Goldfinger

Злодят Соло не познава цената на мангизите. Заключва друг гангстер в багажника на Lincoln Continental и мачка колата за скрап. Скъпа, но чиста работа.

Jaguar C-X75 – Spectre

Със сигурност най-специалната кола от всички „лоши“ коли в поредицата. Познаваме историята на C-X75. Това е концепция, която не стига до серийно производство, но екипът на Бонд толкова много иска колата, че моли Jaguar за 5 бройки, от които само една ще оцелее. Не е суперколата с газова турбина, но има трансмисия от Mclaren, суперчарджнат V8 от F-Type R и карбонов монокок.