Снимката, която обобщава целия германския тунинг през 80-те

 

Ако само една снимка може да обобщи цялата същност на германския тунинг през 80-те, то със сигурност е тази. Това е интериорът на Mercedes 280TE от Zender, които твърдят, че в създаването на колата не е пострадал нито един смърф. Шегуваме се, сравнението е на пичовете от Jalopnik, но толкова ни хареса, че решихме да го запазим.

Всяка дребна частичка от интериора е покрита с яркосиня Alcantara – от тавана до електрическите спортни седалки Recaro, таблото и централната конзола. Дори мокетът и стелките са в този цвят. Още по-шантаво става, когато видиш дървените елементи по таблото. Кафяво и синьо? Come on, Zender.

Има и доста техно в целия този арт. Централната конзола напомня за кокпита на самолет – има десетки бутони и врътки, както и 200-ватова стерео система Uher, монтирана в поръчково изработена ниша. Можеш ли да познаеш какво е това пред скоростния лост? Клавиатура за управление на монтирания в тавана мобилен телефон! Човече, искаме да живеем през осемдесетте, в Германия, в тунинг гараж, да имаме мустаци и да и приличаме поне малко на Тони Ригер, основателят на друга легенда в германския
тунинг.

Най-голямата лудост е, че колата отвън по нищо не разкрива истинската си смърфовска вътрешност. Това е обикновен 280TE с издължено междуосие и дребни стилистични подобрения. Хромираните елементи са боядисани в много тъмно синьо, а шестцилиндровият двигател на AMG e леко засилен от 180 на 215 к.с.

ТЮнинг пакетът на Zender за тази, струваща 30 000 дойче марки кола, се е предлагал на стойност 100 000 дойче марки.