Носителите на рекорда за най-висока наземна скорост разказват за бъдещите си амбиции

 

Ричард Ноубъл бе пазител на рекорда за наземна скорост цели 14 години. Неговото постижение от 1019 км/ч остана непокътнато от 1983 г. до 1997 г. Тогава на сцената се появи Анди Грийн, който успя да развие близо 1228 км/ч. С това Грийн се превърна в първия човек в света, който пилотира превозно средство на колела до свърхзвукова скорост.

Сега Ноубъл и Грийн не са конкуренти, а партньори. Двамата стоят зад проекта Bloodhound SSC – ракета на колела с мощност 135 000 к.с., която през 2015 г. ще се опита да счупи рекорда отново, развивайки 1000 мили в час (1609 км/ч). Наблюдатели от “Гинес” записаха видео със създателите на проекта, за да ни стане ясно какво се върти в тези луди глави.

Ноубъл и Грийн имат богато авиационно минало. Грийн е бил пилот от Кралските военновъздушни сили на Великобритания, когато приел поканата на Ноубъл да пилотира неговата Thrust SSC (100 000 к.с.) – първият “автомобил”, преминал звуковата бариера. Грийн е и единственият човек, който е бил на мястото на поставянето на рекорда, който не е чул експлозията, причинена от преминаването на звуковата бариера, тъй като пилотите са единствените, които не чуват характерното “Бум”.

Логичен е въпросът какво кара Ноубъл и Грийн да преследват новия рекорд, имайки предвид, че предишният също е техен и все още е недостижим за останалите хора. Лично наше мнение е, че те просто са обсебени. Заболели са от онази характерна човешка болест да искат още и още. Ако нямаше хора като тях, вероятно до днес щяхме да ядем сурово месо в неуютна пещера без огън.