ВВсички говорим за шампионите във WRC. Пер Еклунд не е такъв, но има какво да научиш от него

Не е неделя, но и четвъртък става за киновечер. Ако се чудиш какво ще правиш след работа, ние имаме страхотно предложение. Трябва ти студена бира и някой друг запален по моторспорта приятел за компания. Гледаме едночасов филм за шведската рали легенда Пер Еклунд.

Той има само една победа в Световния рали шампионат, но е сърцат скандинавец, карал 9 години за заводския отбор на Saab. Всъщност негово е и най-доброто постижение на шведската марка във WRC – четвърто място. Този резултат той постига през 1982 г., когато вече кара частен Saab 99 Turbo.

През 80-те кара и за Toyota, като дори има възможността да раздвижи Celica от Група Б в отделни състезания през 1983-а и 1984-а.

Еклунд участва активно и в Европейския шампионат по раликрос. Шведът продължава да се състезава професионално и днес, а имайки предвид, че кариерата му започва през далечната 1971-а година, това е доста сериозно постижение.

Забравихме за филма. Той разказва за опита на Еклунд в покоряването на Пайкс Пийк. Освен с невероятните ретро кадри и разкази на участници и очевидци, филмът ти набива в главата един от най-паметните цитати в моторспорта:

“Целта ни бе да построим кола с възможно най-висока мощност и с възможно най-леко купе. Не трябваше да се притесняваме за безопасността, защото ако паднеш в бездната до трасето, ти така или иначе няма да кацнеш никога.”

за автора

Ако са коли, нека са стари. Под стари разбира всичко, което може да е карал дядо му преди първата си целувка. Моторспорт. Да разбере какво свири в гайдата е една от основните му цели в живота. Meчтата му е да си направи маса от V8 блок на AMG. Пита се "Къде отидоха истинските коли?"