Това е единственият оцелял екземпляр в света. А, да, и наскоро бе продаден за 5.1 млн. долара!

 

Shelby Cobra е мечта. Дори само да я видиш на живо, тази кола може да те накара да се разтрепериш. Именно заради това, но и заради доста солената й цена, тази таратайка накара много фирми да измислят начини да предложат на своите клиенти същите форми, по-евтин мотор и всички необходими части. В кашон. Готови за сглобяване. И така се родиха репликите. И ние престанахме да можем да познаваме кое е кит-кар, кое е реплика, кое е истинска Cobra. Тази на снимките е истинска до спирачната течност в тръбичките си.

ijcqna2yiecn9ftklnbo

Произведена е през 1966 г. и цялото й име е Shelby Cobra Super Snake. Била е собственост на самия Карол Шелби и се задвижва от  7.0 литров V8 двигател (427 кубически инча) с два механични компресора.

Продадена е за 5.115 милиона долара на търг през изминалия уикенд, организиран от Barrett-Jackson, които отбелязват, че това е бил най-скъпият им експонат.

o2on3fmvgtvhzmuc2b8y

“Това е най-добрата 427 Cobra на планетата,” споделя изпълнителният директор на Barrett-Jackson – Крейг Джексън. Колата има мощност от 800 к.с., които задвижват задните колела през old school американска 3-степенна автоматична трансмисия.

Колата започва живота си като един от 23 427-те произведени роудстъра. През 1965 г. тя е била изпратена до централата на Ford Advanced Vehicles в Англия. Машината била върната в Щатите в края на 1966 г. като 427 Cobra Competition, а впоследствие била модифицирана в Super Snake, който вече не може да бъде използван по улиците, заради шумната си изпускателна система, липсата на челно стъкло, брони и какво ли още не.

Това е една от двете Super Snake версии на Cobra, които са били сглобени. Другата вече не е между живите, след като имала трагична съдба и паднала от скала, убивайки шофьора си. По-точно той я е убил нея.

Купето на прясно продадената таратайка е оригинално и нито един от алуминиевите панели, оформени през далечната 1967-а, не е бил подменян. Интересното е, че през 2007 г. колата също е била продадена, но тогава цената е била с близо половин милион долара по-висока!