Алуминиевите колела на наземната ракета Bloodhound SSC се въртят с 10 500 об/мин

 

В случай че си забравил за Bloodhound SSC, макар че те заливаме с информация в последните месеци – това е наземната ракета, която ще се опита да счупи рекорда за скорост, развивайки 1100 мили в час (1770 км/ч). Сега отново попаднахме на интересно видео от създателите на бруталната машина, които този път разказват за колелата.

Какво толкова интересно можеш да научиш за едно колело? Ако същото трябва да развие 1770 км/ч – много. Екипът, разработващ Bloodhound SSC, публикува видео, в което разказва за тестовете на колелата Невероятно е колко много трябва да работят инженерите, за да гарантират безопасността на автомобил, който има намерение да прекоси звуковата бариера на земята.на ракетата, които са били проведени в изпитателния център на Rolls-Royce. Именно там специален стенд завърта колелото до 10 429 об/мин, за да се увери, че то е добре балансирано и безопасно за използване по време на тестовете и самия опит за подобряване на наземния рекорд за скорост.

Колелото се затваря в специална камера с тежащ над 10 тона капак, която обикновено се използва за изпробване на перките на реактивни двигатели. А от такива Rolls-Royce определено разбира.

Колкото по-бързо се върти колелото, толкова по-горещо става то. Температурата се повишава единствено от триенето си с въздуха, като при максимална скорост материалът се нагрява до повече от 93 градуса по Целзий. При достигане на 150 градуса по Целзий алуминиевите колела започват да губят структурната си цялост, така че прецизното следене на температурата е от изключителна важност.