ВВ момент от живота си Alpine-Renault A110 се е произвеждало паралелно в два завода – в Мексико и в България

Alpine-Renault A110 е запомнено с две неща – красота и впечатляващи рали възможности. Моделът има доста дълъг живот като спортен автомобил, представен от малката френска марка Alpine през 1961 г. Производството му продължава до 1977 г., като в средата на живота си колата е сглобявана паралелно в два завода – в Мексико и в….България.
Alpine е купена от Renault през 1973 г., което не е никаква изненада за автомобилната общност. Колите на Alpine винаги са използвали части от каталога на Renault, което свидетелства за близките отношения между двете компании. Когато сделката най-накрая става факт, името Alpine A110 е променено на Alpine-Renault A110.

Голяма част от успеха на колата се дължи на невероятно леката й конструкция – красавицата тежи едва 700 кг, което я прави чудесен избор за рали отбори. Сред по-впечатляващите й резултати са победи в Монте Карло през 1971 г., Купата на Алпите през 1969 г., както и две титли в Световния рали шампионат през 1971-а и 1973-а.

Колата на снимките е оборудвана с 1289-кубиков четирицилиндров двигател Renault с единичен карбуратор Weber и култовата мощност от 81 к.с. Задвижвани са само задните колела, а трансмисията е 5-скоростна механика. Спирачките пък са дискови и на четирите колела.

Всички сме съгласни, че А110 e един истински красив автомобил, а колекционерите се обединяват около един недостатък на колата. Купето e изградено от фибростъкло, което се нуждае от регулярна поддръжка, за да изглежда добре. Недостатъкът в случая е и качество, тъй като фибростъклото не ръждясва.


Дизайнът на Alpine A110 е дело на Джовани Микелоти, който е работил за Ferrari, Triumph, Lancia, Maserati, British Leyland, BMW, Scammell, DAF/Volvo, Alfa Romeo, Fiat, Reliant, Hino и Matra. Това обяснява и приликата между Alpine A110 и Triumph Spitfire 4 Mark 2 и Triumph GT6.

Автомобилът, който виждаш, ще бъде предложен на търг от RM Auctions в Лондон на 8 септември. Очаква се да бъде продаден за сума от порядъка на 40-50 000 паунда.